Drogurile și violența

violentaUna dintre consecințele cele mai grave ale consumului de droguri și alcool este creșterea criminalității. Pentru a-și procura banii necesari pentru droguri sau alcool dependenții pot ajunge până la furturi, crimă și prostituție.

Statisticile arată că excesivul consum de alcool (urmat apoi de droguri), este corelat cu 50% dintre cazurile de sinucidere, 80% din crime, 30% dintre accidentele rutiere grave și circa 15% din cazurile de înec.

Studiile realizate in ultimii ani indica faptul ca drogurile si alcoolul sunt principalele vinovate de cresterea criminalitatii. Datorita pretului ridicat al stupefiantelor, toxicomanii ajung sa devasteze magazine, sa fure automobile sau sa atace si sa jefuiasca trecatorii pentru a-si procura banii necesari obtinerii drogurilor. Violenta tinerilor se manifesta atat in cadrul institutiilor de invatamant cat si in strada, in cartiere, peste tot unde poate lua o forma organizata - gasti sau bande.
Violenta, consumul de droguri si alcool se determina reciproc si sunt motivate de curiozitate, nevoia de distractie, de integrare sociala, teribilism, probleme emotionale sau fizice.

Alcoolismul reprezinta un pericol social prin potentialul sau agresiv in special in cazul formei cronice fiind recunoscut ca toxic asociat si declansator al comportamentelor agresive. Alcoolul afecteaza in mod egal indivizii care dispun de o personalitate in mod corect structurata si pe cei a caror personalitate este labila. Ambele categorii pot manifesta comportamente agresive in situatia consumului de alcool.
Reactiile agresive determinate de alcoolism depind in mare masura de nivelul de afectare a capacitatii de discernamant. Cele mai multe omoruri, infractiuni de vatamare a integritatii corporale, violuri si alte infractiuni privitoare la viata sexuala se comit de catre indivizi aflati sub influenta bauturilor alcoolice. Dintre infractiunile savarsite de catre alcoolici, procentul cel mai ridicat este reprezentat de infractiunile savarsite cu violenta fie ca este vorba de omucideri, fie de vatamari ale integritatii corporale sau sanatatii.
Alcoolul modifica mentalitatea individului si duce la pierderea sensurilor eticii si moralei determinand savarsirea unor infractiuni impotriva familiei sau a unor persoane necunoscute. Exagerarea nevoilor sexuale determinata de alcoolism poate avea drept consecinta savarsirea de violuri si perversiuni sexuale.
Contributia alcoolismului la savarsirea crimei poate fi si indirecta. Astfel starea de saracie in care ajung multi dintre consumatorii impatimiti de bauturi alcoolice ii poate determina pe acestia sa savarseasca infractiuni pentru a-si procura mijloacele de trai sau mijloacele financiare necesare achizitionarii de noi cantitati de alcool indispensabile satisfacerii viciului.

Bănuiești că o persoană cunoscută ție este dependentă de droguri sau alcool dar nu știi sigur? Vrei să o ajuți și nu știi cum? Vorbește cu noi. Te putem ajuta.
Sună la 0744 549 569 sau scrie-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Tot ce vorbim rămâne între noi.

Translator text