Riscurile consumului

riscurile consumuluiRiscurile consumului de droguri pentru sanatate variaza in functie de tipul de drog, cantitatea care se consuma, frecventa de consum si starea afectiv, fizica si mentala a consumatorului. Pentru cei care-si administreaza drogul prin injectare si impart intre ei acele si seringile contaminate, riscul este accentuat de propagarea infectiei cu HIV sau alte boli grave.

Opiaceele
Consumul cronic de opiacee poate genera boli hepatice, infectii si afectiuni neurologice. Dependenta de opiacee, in special de heroina, se asociaza cu mortinatalitate, retard de crestere fetala si morbiditate neonatala. Cele mai intalnite cauze de deces prematur asociate consumului de opiacee sunt: supradoza, socul anafilactic, septicemia, endocardita, hepatita si violenta, cu o crestere a nivelului sinuciderilor. In cursul crizelor de sevraj, cu gravitate mare, pot aparea convulsii si o stare de rau epileptic care pot pune viata in pericol.

Benzodiazepinele
Sunt cele mai folosite tranchilizante. Altereaza memoria si vigilenta si in cazul unui consum prelungit pot provoca modificari de personalitate. Chiar si la doze terapeutice, anumite benzodiazepine pot induce obisnuinta si fenomene de sevraj.

Stimulentele (ecstasy, amfetamine, LSD)
Efectele negative ale stimulentelor depind de modul de administrare a produsului frecventa si doza si constau de obicei in insomnie, scadere in greutate, halucinatii, psihoza paranoida si crize cardiace. In cazul administrarii intravenoase a amfetaminelor poate sa apara deces prin stop cardiac, accidente cerebrovasculare, precum si prin complicatii (septicemie) ca urmare a injectarii.
Psihoza amfetaminica este principala maladie psihiatrica legata de folosirea acestor droguri. Nu apare sistematic si e reversibila in perioada de abstinenta. Halucinogenele (cel mai folosit este LSD) induc in special psihoza acuta, eventual psihoza cronica, stari depresive precum si simptome neurologice (convulsii sau tulburari de perceptie).

Substantele utilizate prin inhalare pot produce moarte subita prin fibrilatie, depresie respiratorie, asfixie iar in caz de inhalare prelungita apar leziuni hepatice si renale, precum si afectarea maduvei.
Abuzul de droguri cauzeaza si alte tipuri de probleme osoase, comportamentale si sociale: suicidul, accidentele, absenteismul, delincventa etc. Toxicomanii cronici au tendinta de a-si abandona familia, scoala si prietenii.

Translator text