Suportul afectiv

suport afectivSuportul afectiv ne este oferit in principal de familie (sot/sotie, parinti, frati, surori, copii) si prieteni si este o componenta foarte importanta in viata fiecarei persoane din 2 motive principale:
- in stadiul de copil, adolescent si chiar mai tarziu, ne ajuta sa ne dezvoltam o personalitate sanatoasa, puternica si echilibrata care ne va ajuta sa facem fata problemelor si situatiilor dificile
- ne ofera sprijinul, sustinerea, energia si motivatia de care avem nevoie pentru a depasi momentele dificile

De fapt ce este un suport afectiv? Este in primul rand ceea ce numim dragoste, care se poate traduce si prin grija pe care o au persoanele unele fata de altele. Dragostea ca suport afectiv, este un fel de medicament/panaceu universal. De multe ori este suficient sa daruiesti acest sentiment chemat „dragoste” (in toate aspectele ei: de fiu, de iubit, de parinti ) ca sa ajuti pe cineva sa se simta important/iubit si sa-si dea seama ca nu este singur si ca vazand nefericirea lui, cuiva ii pasa si sufera alaturi de el. In acest mod, il ajuti si il tragi in sus din tunelul drogurilor.
Atunci cand un cuplu devine o familie, apar tot felul de situatii. O familie este compusa din el, ea si copil / copii. Asa ar arata o familie standard. Evident ca exista rudele si tot felul de alte tipuri plecand de la acest model.

Familia reprezinta mediul in care copiii construiesc prototipuri pentru toate relatiile umane fundamentale, cum ar fi relatiile de supra sau subordonare, de complementaritate, de reciprocitate, acolo se descopera comportamentele sociale elementare, cum ar fi apararea drepturilor proprii şi respectarea drepturilor altora.

In acelasi timp familia ofera copilului si posibilitati de a se defini pe sine, prin jocul comparatiilor, al intimitatilor, al rivalitatilor, de a-si insusi modele la care individualitatea sa in formare se poate referi in mod constant, posibilitatea de a-si descoperi, cu alte cuvinte, pozitia proprie in universul social.

Pe intreg parcursul vietii, copiii trec prin momente dificile, prin situatii care se cer rezolvate, prin stari care se cer intelese si acceptate. Este foarte important ca parintii si ceilalti membri ai familiei sa acorde importanta si interes acestor momente, sa comunice cu copiii, sa le ofere sprijin, incredere si intelegere.

Lipsa suportului afectiv din partea familiei in perioada copilariei si adolescentei poate avea urmari grave asupra dezvoltarii personale. Cel mai amplu fenomen de acest gen este reprezentat la ora actuala in Romania de copiii ai caror parinti sunt plecati la lucru in alte tari. Statisticile indica aproximativ 350.000 copiii in aceasta situatie dintre care aproximativ 126.000 au ambii parinti plecati. Absenta indelungata a parintilor determina in randul acestor copii scaderea rezultatelor scolare, absenteism, depresie, izolare, asocierea cu persoane si grupuri de calitate indoielnica, scadere increderii in sine, consum de droguri si in cele mai grave cazuri tentative de sinucidere.

Un suport afectiv insuficient in etapele dezvoltarii personalitatii poate determina probleme de perceptie personala, de indentitate, lipsa de incredere in sine, probleme in comunicare si dezvoltarea si mentinerea de relatii umane. Toate acestea fac persoana adolescenta sau chiar adulta vulnerabila la tentatia drogurilor si a alcoolului ca si modalitati de suplinire a increderii in sine si a altor caracteristici deficitare.

Pentru dependentul de droguri sau alcool, suportul afectiv reprezinta de multe ori singura legatura dintre realitate si lumea denaturata in care il arunca drogurile. Familia si prietenii reprezinta motivatia, energia, sprijinul moral si afectiv care il pot ajuta sa lupte cu tentatia si starile negative si sa renunte la substantele narcotice. Mai important decat orice, suportul afectiv al prietenilor si familiei il ajuta sa gaseasca in interiorul sau puterea si determinarea de a lupta cu drogurile.

Translator text