Consiliere și informații

consiliere si informatii1Aici la Centrul de Resurse și Consiliere Antidrog te ajutăm să:
- Afli mai multe despre droguri și alcool și riscurile consumului
- Descoperi cât de important este suportul afectiv - să-l primești din partea prietenilor și familiei și să-l acorzi la rândul tău
- Citești mai multe despre droguri și violența și legătura dintre ele
- Alegi posibilități de a-ți petrece timpul alături de noi în activitățile și evenimentele pe care le organizăm

În general locurile în care tinerii/copiii dumneavoastră consumă droguri sunt: în școli (toalete din școli, sau alte locuri izolate), locuri de întâlnire (de exemplu în parcuri, în spatele blocului/casei, etc.), în cluburi și la petreceri. Este important ca și colegii, profesorii, familia, prietenii adevărați, să tragă un semnal de alarmă atunci când observă schimbări de comportament la elevi/tineri.

Adolescența mai ales, este o fază a creșterii în care frustările sunt multe, iar tendința de bravură este mare. A identifica în timp util înseamnă să intervii înainte de a se instaura dependența. Drogurile induc schimbări în fizionomie: pupile dilatate sau “punct de ac”, ochi înroșiti, nu suportă lumina sau alte comportamente ca excitare fizică, nervozitate sau agitație, dificultate în a se ține pe picioare sau în a dialoga, etc. Care sunt aspectele generale ale persoanei care s-a drogat și pe care trebuie să le luați în considerație și să vă preocupe/luați măsuri imediate: Nu poate dormi, având stări de insomnie; Somnolență; Gândire foarte lentă; Mahmureală și confuzie mintală; Euforie cu râsete isterice, exagerate; Sensibilitate mare la orice tip de lumină; Nu mai are sensul timpului și folosește un limbaj confuz cu lapsus-uri și greutate în găsirea cuvintelor; Neatenție și grave dificultăți de memorie; Necesitatea de a vorbi mult fără a avea nimic de spus sau de ascultat; Pupilele foarte dilatate sau foarte micșorate(punct/gămălie de ac), în funcție de drogul luat, Atitudine violentă și supunerea sau terorizarea celor din jur; Arată o stare de excitație mare și de veselie, cu o așa zisă “siguranță de sine”, persoana fiind incapabilă de a sta locului;

Măsuri de prevenire a traficului şi consumului de droguri:

• Nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile – şi prima încercare implică un risc. Ştiai că dependenţa se poate instala de la prima doză de drog?

• Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni şi nu ezita să schimbi anturajul atunci când constaţi că are preocupări (pre-) delincvente (consum de alcool, atitudine violentă, fumat și consum de droguri, absenteism şi abandon şcolar).

• Unele propuneri venite din partea “prietenilor” s-ar putea să aibă caracter imoral sau ilicit. Dovedeşte că eşti responsabil şi că ai o personalitate puternică și puterea să spui NU acestor propuneri.

Translator text