Întrebări frecvente

faq1. Care sunt cele mai periculoase droguri? - Printre cele mai periculoase droguri se numără: heroina, ectasy, amfetamina și cocaina. Heroina este cel mai periculos drog „de stradă” dând atât dependență fizică cât și mentală. Un consumator zilnic de heroină ajunge ca în câteva săptămâni să nu mai poată face față fără să-și crească zilnic doza, cu efecte devastatoare asupra organismului, ce duc de cele mai multe ori la supradoză și deces.
La acestea se adaugă drogurile de laborator și așa zisele “etnobotanice”
Toate acestea sunt substanțe chimice periculoase, sub diverse forme de prezentare și sunt extraordinar de toxice, pot provoca come, paralizii totale sau parțiale, putrefacția și căderea cărnii de pe corp, delir și alte efecte teribile (de exemplu Krokodil – produs în Rusia, sau noul drog Zombie, etc). Unele etnobotanice conțin otrăvuri folosite împotriva rozătoarelor și a paraziților în agricultură sau pomicultură. O parte din cei mai mari producători de droguri chimice din jurul nostru sunt în: Polonia , Bulgaria, Albania, Turcia, R. Moldova, etc., (sursa: Observatorul European pentru droguri și toxicodependență).

2. Memoria este influențată de consumul de droguri? - Consumul de droguri face ca imaginile si amintirile persoanei care le consuma sa fie ambigue, incetosate, neclare si uneori poate determina goluri de memorie. O categorie aparte de droguri actioneaza asupra modului de amintire a evenimentelor si imaginilor modificand succesiunea acestora si facandu-le astfel dificil de amintit.

3. Parinții mei consumă alcool. Cat de mult le poate dauna acest lucru? - Consumul de alcool in cantitati mici si ocazional nu este daunator organismului deoarece in cantitati mici ajuta la digestie si la circulatia sangelui. Trebuie insa sa fie atenti sa nu creasca frecventa de consum si cantitatea pentru a evita efectele negative si pericolul instalarii dependentei.

4. Cum ajungi să fii dependent de droguri? - De obieci consumul de droguri este initiat cu scopul de a morti o durere emotionala sau fizica sau mentala. Acestea amortesc orice durere. Cand nu se termina efectul durerile revin cu o intensitate mai mare decat cea initiala, numai ca persoana care consuma droguri nu observa acest lucru si consuma din nou pentru a se simti din nou bine si din ce in ce mai mult. Pana sa realizeze ce se intampla, se instaleaza deja dependenta fizica, moment in care este nevoit sa consume droguri pentru a nu mai smti durerea creata de drogurile in sine, durere care il impiedica in acelasi timp sa renunte la a consuma droguri.

5. Dacă drogurile sunt atât de periculoase de ce sunt vândute? - Datorita banilor pe care ii aduc. Drogurile sunt foarte scumpe si aduc incasari uriase celor care le vand, mai ales ca un „client” o data castigat e prins in cursa pentru foarte mult timp daca nu reuseste sa scape de dependenta si le va aduce bani in mod frecvent si continuu. Este un produs foarte daunator care le aduce multi bani celor care-l vand distrugand viata celor care il cumpara.

6. Este adevărat că unele droguri precum marijuana îți îmbunătățesc creativitatea? - Principalul efect al drogurilor este acela de a inhiba abilitatile mentale ale unei persoane. Imbunatatirea creativitatii este o iluzie asociată primelor consumuri al drogului.

7. Dacă alcoolul este atât de dăunător, de ce este consumat de atât de multe persoane? - Principalul motiv al consumului de alcool este reprezentat de publicitatea care se face de catre companiile producatoare de alcool si obisnuinta sau exemplul comportamentului celor din jur: parinti, rude, grup de prieteni.

8. Cât de scumpe sunt drogurile? - Drogurile sunt foarte scumpe. Sunt persoane care au cheltuit milioane cu riscul de a muri, fie ca erau banii lor fie ca i-au furat sau obtinut prin metode gresite, pentru a-si satisface nevoia de droguri.

Translator text