Comportmanetul consumatorului de droguri

comportamentePentru persoanele care sunt dependente de droguri sau alcool este important să ascundă dependența de prieteni şi familie, ajungând ca în timp să se simtă vinovați pentru minciunile spuse și pentru faptul că ascund dependența. Această vinovăție îi determină să se izoleze, să se comporte ciudat și să devină foarte dificil să comunici cu ei.
Cu cât consumă mai mult alcool sau droguri, cu atât sentimentul de vinovăție devine mai puternic și începe să se instaleze depresia. Pentru a-și putea procura și plăti alcoolul și drogurile, dependetul ajunge să renunțe la integritatea și principiile personale începând să mintă și să fure. Relațiile de la locul de munca și cele cu familia se înrăutățesc foarte mult.

Dezvoltarea toleranței la alcool și droguri
Consumul continuu de droguri a facut ca acestea sa devina cel mai important lucru din viata persoanei. Intre timp, a renuntat la economiile, visele, ambitiile, planurile, locul sau de munca concentrandu-se numai pe obtinerea drogurilor pentru a-si mentine starea de euforie creata de consumul acestora. Din nefericire, capacitatea sa de a se simti bine prin consumul de droguri scade o data cu timpul datorita faptului ca organismul se obsnuieste cu prezenta substantelor chimice, motiv pentru care trebuie sa consume o cantitate din ce in ce mai mare pentru a simti ca poate rezista in continuare.
Dupa un anumit consum de droguri, organismul incepe sa dezvolte toleranta la substantele chimice din droguri. Este punctul in care se face simtita nevoia incontrolabilade a consuma droguri si in care intreruperea consumului duce la aparitia de stari de disconfort fizic si durere. Persoana a devenit deja dependenta de droguri sau alcoolica. La acest nivel de dependenta, persoana manifesta o nevoie obsesiva de a-si procura drogurile, fiind capabila sa faca orice pentru a evita durerile si starile neplacute determinate de abstinenta.

Instalarea depresiei
O data ajuns in etapa de dezvoltare a tolerantei fata de droguri, continuarea consumului se poate transforma intr-o dependenta foarte greu de tratat. Simptomele care se fac prezente sunt foarte asemanatoare cu cele ale unei boli mintale: in momentele in care este sub influenta drogurilor, persoana poate va parea foarte energica si entuziasta, iar in momentele in care iese de sub influenta acestora va fi letargica si depresiva. In aceasta siuatie persoana poate intra intr-o depresie cauzata de droguri, intrand intr-un cerc vicios care il trage in jos. Principala sa problema va fi sa gaseasca bani pentru a-si cumpara droguri care sa-l ajute sa pastreze aparenta de normalitate in fata cunoscutilor si care pe de alta parte ii vor intensifica depresia. La acest nivel, drogurile l-au schimbat deja fizic si psihic.

Drogurile schimbă personalitatea
Consumul indelungat de droguri duce la schimbari in personalitate, fenomen cunoscut si sub denumirea de „personalitate biochimica” ce se caracterizeaza in principal prin: schimbari rapide si frecvente de stare, incapacitatea de a finaliza sarcini sau proiecte, resentimente neexprimate si secrete, mintirea familiei, a prietenilor si cunoscutilor, se izoleaza pentru ca se simt mai bine singuri, manifesta simptome de depresie cronica, poate incepe sa fure de la failia sa, prieteni sau colegi. Dorinta incontrolabila de a consuma droguri determinata de substantele toxice si schimbarile de personalitate fac ca dependentii de droguri si alcoolicii sa nu se poata opri.

Translator text