Tipuri de droguri

tipuri droguriCe spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

OMS clasifică drogurile în trei grupe:
Substanțe psihoactive pentru uz terapeutic și din acestea fac parte medicamentele care acționează pe sistemul nervos (tranchilizante, somnifere, anumite substanțe/tablete antidurere, medicamentele utilizate în tulburările psihice);
Droguri ilegale sau ilicite; substanțele psihoactive care nu sunt utilizate în medicină, și anume - opinacee, cannabis, substanțe halucinogene și hipnotice, sedative, cocaina, și alți „stimulatoti”, substanțe care sunt interzise în majoritatea țărilor europene și occidentale;
Droguri legale a căror utilizare este admisă de legislația diverselor țări și care au oricum efect psihoactiv asupra creierului celui care le consumă: nicotina, alcoolul și cafeina sunt cele mai răspândite.
Toate aceste substanțe psihoactive, acționează asupra creierului stimulând și acționând acel mecanism numit „plăcere”, care reglementează activități ca sexul sau nevoia de a mănca, de a fuma, etc.
Când comportamentul provocator de plăcere se repetă, nivelul plăcerii se reduce deoarece după 4 porții din mâncarea preferată faci indigestie sau ți se face lehamite să mai mănânci... Acest lucru nu se întâmplă în cazul folosirii substanțelor psihotrope , deoarece dorința nu scade , din contra, - deseori devine o obsesie și chiar o dependență.
La acestea se adaugă drogurile de laborator și asa zisele “etnobotanice”
Toate acestea sunt substanțe chimice periculoase realizate în diverse forme de prezentare sunt extraordinar de toxice și pot provoca come, paralizii totale sau parțiale, putrefacția și căderea cărnii de pe corp, delir și alte efecte teribile ( de exemplu Krokodil – produs în Rusia, sau noul drog Zombie, etc). Unele (etnobotanice) - conțin otrăvuri folosite împotriva rozătoarelor și a paraziților în agricultură sau pomicultură. O parte din cei mai mari producători de droguri chimice din jurul nostru sunt în: Polonia , Bulgaria, Albania, Turcia, R. Moldova, etc., (sursa: Observatorul European pentru droguri și toxicodependența).

Tipuri de droguri

Coca
Coca (Erythroxylum coca) este o specie de plante din familia Erythroxylaceae, care creste sub forma de arbusti ce ating 5 m inaltime. Planta este vesnic verde, cu frunze de forma eliptica care au o lungime de cca. 15 cm, cu o scoarta de culoare rosie si flori galbui din care se formeaza fructe rosii. Creste in partea de est a Anzilor, in Bolivia, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Argentina, Brazilia. Partea de plante psihoactive sunt frunzele care sunt recoltate de trei ori pe an si sunt gata pentru a fi utilizate dupa ce au fost uscate la soare. Ingredientul activ este Coca cocaina, continuta in frunze de coca intr-o proportie intre 0,35% şi 0,90%.

Cocaina
Cocaina este un drog incitant la fel ca "amfetamina” cu efecte negative devastatoare: consumatorii isi pierd rationamentul, le este distrus creierul, au idei fixe, halucinatii si crize de paranoia.Este binecusnoscut pentru efectele sale afrodisiace, pentru sentimentele de putere si de frumusete pe care le creaza consumatorului pe care il face sa se simta „centrul universului”. Datorita efectului de scurta durata a drogului, dependentul trebuie sa consume tot timpul pentru a-si mentine starea de bine si in perioadele in care nu este sub efectul drogului sau acesta scade este nervos si depresiv.
Cocaina se gaseste sub diverse forme: Basuca - cocaina pasta (baza), cu o puritate de 35%, raspandita in America de Sud, poate fi fumata ca atare sau in amestec cu tabac sau marijuana. Cocaina hidroclorica – cocaina de strada, cu o concentratie de aproximativ 25-35%, este amestecata diluanti, uneori puritatea atingand 100%. Aceasta substanta poate fi injectata sau prizata si este solubila in apa. Cocaina baza libera (Crack) – este obtinuta prin extractie cu solventi si are o puritate de 100%. Este insolubila in apa si de aceea trebuie fumata.

Crack
Numele provine de la zgomotul produs in timpul incalzirii şi afumarii cocainei prin conducte sau alte instrumente similare impreuna cu amoniac sau praf de copt si soda pentru a obtine un drog şi mai devastator. Rezultatul este produsul numit crack sau de bază. Consumul de crack da o dependenta foarte puternica inca de la prima utilizare. In cazul acestui tip de drog nu exista o doza zilnica, persoana consumand cat de des poate si din ce in ce mai mult.

Heroina
Este un derivat al morfinei dezvoltat iniţial pentru a trata crizele de abstinenta create de morfina. Are un efect sedativ, fiind unul dintre drogurile cele mai mortale. Intoxicarea fizica se produce in cateva luni timp in care organismul ajunge la saturatie. Se administreaza de obicei intravenos, desi poate fi si inhalata si fumata. Creeaza dependenta fizica in cateva saptamani daca este consumata frecvent. Consumatorul de heroina este convins ca s-ar putea dori in orice moment daca ar dori. Pentru a simti in continuare efectele, persoana consumatoare de heroina este nevoita sa creasca mereu cantitatea de drog, cu efecte devastatoare asupra organismului care duc de obicei la supradoza si moarte.
Dependenta de heroina il determina pe consumator sa renunte la valorile sale morale, sa se instraineze de familie si prieteni si sa ajunga sa fure pentru a putea avea bani sa-si cumpere dozele de drog.

Alcool
Alcoolul este cel mai utilizat drog datorita faptului ca poate fi gasit peste tot si in orice moment, costa putin si este acceptat de societate. In functie de dozele consumate, alcoolul produce efecte euforizante, dezinhibitorii, este sedativ sau stimulent. Consumat pe termen lung, determina dependenta, iar simptomele abstinentei sunt mai grave decat cele ale abstinentei de heroina manifestandu-se in prima faza prin tremuri de maini si in cazuri extreme ajungand chiar la delir si convulsii.

Metadona
Metadona este un opioid sintetic asemanator morfinei si heroinei. Este o substanta uleioasa care se consuma pe cale orala creata pentru a trata dependentii de heroina si care in momentul de fata produce daune mai grave decat heroina deoarece creaza o dependenta foarte puternica care cu timpul fac imposibila recuperarea. Simptomele de renuntare la metadona sunt mult mai intense decat cele determinate de renuntarea la heroina si au o durata de 7 – 10 zile in comparatie cu 72 ore pentru heroina.

Subutex
Subutex (buprenorphine) a fost introdus în Franţa în 1996 ca produs de substituţie pentru heroina in tratamentele de dezintoxicare fiind prescris in prezent in tratamente cu durata de 28 de zile pentru rezultate maxime. In prezent de tratamentele cu subutex beneficiaza anual 85.000 de pacienti fata de cele cu metadona de care beneficiaza 15.000.
Subutexul se consuma oral sau prin injectare si are efecte mai puternice decat heroina motiv pentru care este vandut in prezent si pe piata neagra. Ca si metadona, Subutex-ul este un inlocuitor de droguri care reaza o dependenta foarte puternica.

Canabis
Denumirea de canabis este utilizata in mod conventional pentru a indica planta din care se obtin droguri psihoactive si pentru drogurile psihoactive obtinute din aceasta planta. Cea mai importanta substanta activa din componenta canabisului este tetrahidrocarbonatul (THC) si cele mai cunoscute derivate sunt marijuana, canabis si hasis.

Marijuana și hasis
Marijuana si hasisul fac parte din categoria drogurilor usoare. Consumul de marijuana si hasis dauneaza memoriei si capacitatii de concentrare. Ca si efect narotic, marijuana si hasisul inlatura sentimentele de timiditate, inhibitie, slabiciune, in special fata de sexul opus. Determina schimbari de personalitate si pierderea interesului pentru viata sa obisnuita: sport, scoala, hobby-uri, prieteni, familie etc., consumatorul concentrandu-se doar asupra starii de bine pe care o obtine prin consumarea drogurilor.
Cele mai evidente simptome ale consumului de marijuana sau hasis sunt: oboseala permanenta, persoana pare tot timpul cu capul in nori, fara legatura cu mediul inconjurator si persoanele din jurul sau si dificultatea de a-si aminti intamplari recente.

LSD
LSD (dietilamida acidului lisergic 25) este o pulbere alba fara miros si gust care se consuma pe cale orala. Efectele consumului de LSD difera foarte mult, dureaza intre 5 si 12 ore si pot fi oprite prin administrarea a 50 mg de clorpromazina. LSD se comercializeaza sub forma de praf pe carduri de 1x0,8 cm care contin aproximativ 100-200 Mg, dizolvat in lichid sau intr-un gel colorat ("windowpane"). LSD poate provoca dependenta psihologice mai ales in cazul in care este consumat de persoane cu o personalitate slaba.

Ecstasy
A fost lansat pe piata la inceputul secolului impreuna cu amfetamina fiind retras de pe piata la scurt timp datorita efectelor foarte agresive. Efectele ecstasy sunt foarte puternice si dureaza foarte putin iar in cazul unor persoane cu psihic labil pot determina tulburari psihice grave provocand delir si halucinatii asemanator cocainei. Dupa ce efectul drogului trece, consumatorul se simte depresiv si anxios.

Amfetamine
Amfetaminele se administreaza de obicei intravenos desi pot fi consumate si pe cale orala si sunt preferate pentru starea de forta, incredere si securitate pe care o induc consumatorilor. Principalele simptome ale unui consumator de amfetamine sunt: tremuratul mainilor, transpiratie pe frunte, gesturi repetitive. Spre deosebire de heroina si cocaina, in cazul amfetaminelor instalarea dependentei nu este influentata de modul de consum al substantei iar din punct de vedere al cantitatii consumate, folosirea de doze mai mari intensifica efectele adverse fara a modifica intensitatea efecteor placute. Ca si simptome specifice consumatorului de amfetamine mentionam: pierderea poftei de mancare, insomnii, stari permanente de veghe si neliniste care se pot transforma intr-o stare continua de anxietate, persoana care consuma amfetamine devine paranoica, aude voci care nu exista. Consumul de amfetamine are in principal efecte devastatoare asupra creierului iar supradoza de amfetamine poate duce la insuficienta cardiocirculatorie acuta si ireversibila ce provoaca moartea.

GHB
Mai este cunoscut si sub numele de Ecsasy lichid sau lichid X. In doze reduse, GHB creeaza o stare de euforie, intensifica senzatiile de miscare si auditive, libidoul si sociabilitatea. In doze mai mare, GHB poate induce ameteli, stari de greata, agitatie, depresie, probleme de respiratie, amnezie, pierdere a cunostintei si moarte. Efectele consumului de GHB dureaza intre 1.5 - 3 ore sau mai mult in cazul in care se consuma doze mai mari si in combinatie cu alcool.
In general, dozele folosite sunt intre 500 - 3000 mg respectiv 0.5–3 ml lichid cu concentratia de 1 gram/1 ml. Folosit ca drog recreativ GHB se gaseste sub forma de pudra alba cristalina de sodiu sau potasiu sau sub forma de pudra de GHB dizolvata in apa formand o solutie limpede care are de obicei concentratia de 1 gram/1 ml si o putere de doua ori mai mare decat solutia de Xyrem care este varianta legala a drogului comercializata in farmacii pentru uz medical. Pudra de GHB dizolvata in apa prezinta un pericol crescut deoarece nu se cunoaste mereu concentratia exacta si prin urmare nu se stie doza exact de GHB care se consuma.

ICE
Denumirea se traduce „gheata” si a fost determinata de forma sub care se gaseste si anume cristale asemanatoare ca aspect cu crack-ul dar mult mai toxic decat acesta. Considerat drogul viitorului in America, ICE este un stimulant foarte puternic al sistemului nervos determinand stari de euforie, entuziasm, invulnerabilitate. Spre deosebire de alte droguri, poate fi consumat si prin mestecare. Efectele dureaza intre 8 si 24 de ore iar dupa trecerea acestora, determina stari de agresivitate, depresie, halucinatii si probleme renale. Creeaza dependenta foarte usor.

KETAMINA
Ketamina se gaseste sub forma de pudra sau lichid. Pudra este asemanatoare ca aspect cu cocaina fiind cunoscuta si sub denumirile de "Special K", "K", "Ket", "Kez", "Kezbar", "Ketso", "Horse", "Hoss", "Kezzle", "Kowbell" sau "Horse Tranqulizer"). Poate fi consumata prin inhalare, injectata sau dizolvata in bauturi. Se poate consuma de asemenea prin fumare de obicei amestecata cu marijuana sau tutun. Fumul are un gust amar distinctiv iar efectele se fac simtite mult mai repede decat in celelalte variante de consum.
Ketamina determina halucinatii, modificari in perceptia distantelor, culorilor, timpului si in acelasi timp incetinesc capacitatea sistemului vizual de a transmite creierului ceea ce consumatorul vede in acel moment. Sistemul auditiv este de asemenea afectat, consumatorul nefiind capabil sa inteleaga ce se vorbeste si avand uneori halucinatii auditive. Ketamina produce o stare disociativa caracterizata prin impresia de parasire a trupului si detasare fata de forma fizica si de lumea exterioara.

MESCALINA
Mescalina este un alcaloid natural folosit ca si drog recreativ. Se gaseste in componenta cactusului Peyote (Lophophora williamsii), a cactusului San Pedro (Echinopsis pachanoi) si cactusului numit Torta Peruviana (Echinopsis peruviana).
Efectele produse de mescalina sunt oarecum diferite de cele produse de LSD prin faptul ca halucinatiile sunt determinate de elementele inconjuratoare, de stimulii auditivi si vizuali existenti: culorile sunt percepute foarte intens, iar dintre formele cele mai des percepute sub efectul mescalinei se numara dungile, patratele, puncte multicolore. Un efect specific mescalinei si rar intalnit la celelalte substante narcotice este „geometrizarea” care consta in perceperea obiectelor tridimensionale in doua dimensiuni. Efectele mescalinei dureaza aproximativ 12 ore.

MORFINA
Reprezinta substanta activa a opiaceelor produsa din plante si este folosita ca si analgezic in domeniul farmaceutic. Prezinta proprietati similare cu ale heroinei in ceea ce priveste toxicitatea, instalarea tolerantei si dependentei.

OPIU
Opiul este un narcotic obtinut din seva semintelor de mac neajunse la maturitate. Contine 10% morfina, un alcaloid folosit in producerea heroinei. Este consumat fumat sau mestecat.

POPPERS
Poppers este numele de strada pentru o varietate de nitriti consumati in scop recreativ prin inhalare. O parte dintre substantele din aceasta categorie pot fi folosite pentru imbunatatirea placerii sexuale determinand orgasm prelungit si denaturarea perceptiilor. Efectele sunt imediate si si dureaza 2-3 minute cauzand efecte adverse (greata, varsaturi, dureri de cap).

PSIHOFARMACEUTICE
Termenul se foloseste pentru a indicat medicamentele care se gasesc in farmacii, sunt comercializate in mod legal si au efecte psihoactive: medicamente stimulante, antidepresive, analgezice, tranchilizante, hipnotice.

Translator text