SOS familia

sos familiaSfaturi pentru părinți/familie:
→Climatul nociv oferit chiar de părinți (scandaluri și ceartă în casă, alcoolism cu maltratări și agresiuni fizice și psihice asupra propriilor copii, etc.), influențează negativ dezvoltarea copiilor voștri și îi fac victime ușoare ale drogurior;
→Lipsa comunicării dintre părinți și copii, completată de lipsa dragostei pe care părinții uită să le-o transmită copiilor. Iubirea trebuie transmisă copiilor nu numai prin fapte, dar mai ales prin vorbe, încurajări și mângâieri. Copiii și adolescenții au mare nevoie de a fi permanent asigurați că sunt iubiți, chiar și atunci când greșesc, deoarece explicându-le că au greșit și unde au greșit și că orice se poate corecta și îndrepta, îi veți ajuta pe copiii voștri să fie Oameni siguri de ei și curajoși, putând înfrunta și refuza invitațiile de a se droga;
→Evitaţi ignorarea problemei şi nu cădeţi în plasa gândirii “Copilului meu nu i se poate întâmpla niciodată aşa ceva!”. Interveniţi ori de câte ori consideraţi că este nevoie, deoarece problemele nu vor dispărea de la sine, ci se vor agrava, mai ales dacă vă confruntaţi cu dificila problemă a consumului de droguri. A nu interveni la timp înseamnă, de cele mai multe ori, a rata definitiv rezolvarea situaţiei și implicit viitorul copiilor dumneavoastră, cu consecinţe dramatice pentru toată viaţa.
→Lipsa de supraveghere a copilului este dăunătoare, chiar dacă apreciaţi că “se descurcă el “ sau “nu mai am timp pentru copil, serviciul îmi ocupă toată ziua”. Educaţi copilul să-şi organizeze programul zilnic de studiu, de petrecere a timpului liber şi de odihnă, exercitând în acelaşi timp o supraveghere discretă şi nu una de tip poliţienesc. Cu abilitate şi mult tact, apreciaţi şi încurajaţi realizările copilului şi orientaţi-l spre un mod de viaţă ordonat şi sănătos.
→Evitaţi încrederea “oarbă” în copilul dumneavoastră şi supraevaluarea stilului educativ pe care l-aţi ales. Aprecieri de genul “E suficient de mare ca să se descurce singur”, “ Suntem o familie model şi este prea educat pentru …” sau “La noi în familie nu a văzut aşa ceva” au o doză mare de relativitate!
→Apelaţi imediat la specialişti (consilierul educativ al şcolii, psiholog, medic, voluntarii specialişti ai Asociației Aquila, etc.) atunci când observaţi că sunt probleme cu copilul dumneavoastră. Este foarte important să recunoaşteţi că ceva nu este în regulă şi să depăşiţi prejudecăţile de genul “Ne-a făcut de ruşine, lasă că rezolvăm într-un fel problema”. Prioritatea dumneavoastră este copilul şi nu opinia publică.
→Exploraţi universul copilului dumneavoastră pentru a identifica şi îndruma adecvat preocupările şi hobby-urile sale. Încurajaţi interesul copilului pentru activităţi extraşcolare de genul lecturii, informaticii (atenţie la dependenţa de calculator!), practicării unui sport, etc., şi nu ezitaţi să-i încredinţaţi sarcini concrete care să-l responsabilizeze. Sprijinindu-l în această direcţie şi manifestând consecvenţă în educaţia lui, îi dezvoltaţi încrederea în forţele proprii şi îl orientaţi să-şi petreacă timpul liber într-un mod util şi benefic.
→În discuţiile cu copilul dumneavoastră, nu ezitaţi să abordaţi subiecte considerate în mod tradiţional “tabu”, referitoare la educaţia sexuală sau consumul de droguri. Vorbind cu el despre cauze, efecte şi implicaţii sociale, medicale şi juridice, veţi avea un copil informat şi mai bine pregătit să reziste tentaţiilor
Daţi familiei, copiilor si prietenilor dumneavoastră tot suportul afectiv necesar pentru a depăşi momentele de risc. Familia are un rol esenţial în problematica prevenirii delicvenţei juvenile şi a consumului de droguri la adolescenţi, fiind cea mai în măsură să “controleze” un astfel de fenomen negativ.

Suportul afectiv ne este oferit în principal de familie (soț/soție, părinți, frați, surori, copii) și prieteni, fiind o componenta foarte importantă în viața fiecarei persoane din 2 motive principale:
- în stadiul de copil, adolescent și chiar mai târziu, ne ajută să ne dezvoltăm o personalitate sănătoasă, puternică și echilibrată care ne va ajuta să făcem față problemelor și situațiilor dificile;
- ne oferă sprijinul, susținerea, energia și motivația de care avem nevoie pentru a depăși momentele dificile.

Translator text