Consiliere familială

consiliere familialaCând un membru al familiei devine dependent de alcool sau droguri întreaga familie este afectată. De multe ori, ceilalți membri ai familiei tind să tolereze în exces comportamentul consumatorului și să încerce să îl protejeze pe dependent de consecințele negative ale consumului (inventează scuze, le plătesc datoriile etc.).
Este foarte important sa se evite acest gen de actiuni, astfel incat dependentul sa experimenteze singur (sa simta pe propria-i piele) efectele propriului consum. Acest lucru il poate ajuta, il poate motiva sa constientizeze situatia sa si sa-si doreasca sa se opreasca din consum.

Nu creați “condiții optime” pentru consumul de droguri și nu fiți indiferenți față de comportamentul său!
Este de cele mai multe ori o reactie inconstienta si bine intentionata, comportamentul familiei fiind determinat de cele mai multe ori de o intelegere neadecvata si incompleta a dependentei de substante chimice si o lipsa in cunoasterea consecintelor acestui comportament de ingaduire.

Fiți conștienți de tendința de a îngădui comportmanetul dependentului și găsiți modalități de a evita acest lucru!

Indiferent de cat de dificil ar fi este important ca familia sa intervina. Sub forma unei discutii planuita cu atentie, care sa fie purtata atunci cand dependentul este treaz si capabil sa inteleaga tot ce i se spune trebuie sa i se atraga atentia asupra problemei, a faptului ca familia este de partea lui, este ingrijorata si in acelasi timp afectata de comportamentul sau si vrea sa il ajute.

Ajutați dependentul să conștientizeze gravitatea problemei și consecințele comportamentului său asupra vieții sale și a celor dragi!

De foarte multe ori familiile nu inteleg amploarea si gravitatea problemei si faptul ca drogurile produc schimbari profunde la nivel fizic, emotional si mental, ca unele schimba personalitatea si ca o data dependenta instalata este foarte dificil de vindecat. O simpla discutie nu este de ajuns. La un anumit nivel de dependenta, consumatorii sunt dispusi sa spuna si sa faca orice pentru a continua sa consume droguri pentru ca pur si simplu sunt mai puternice decat ei. Discutia este doar primul pas. Apelati la ajutor specializat, la specialisti care trateaza problemele de dependenta si care va pot indruma cel mai bine si va pot spune cum anume trebuie sa procedati pentru a vindecarea dependentei.

Părinți nu uitați că:
1. Sănătatea copiilor voștri este cea mai importantă și trebuie să-i feriți de flagelul drogurilor;
2. Trebuie să dedicați cât mai mult timp posibil dialogului cu fiii voștri;
3. Reamintiți-le deseori copiilor, că îi iubiți și încercați să-i țineți cât mai mult în sânul familiei, uneori organizându-le mici petreceri cu diverse ocazii, la care își pot invita amicii, colegii, fiind necesar să-i supravegheați să nu facă abuzuri;
4. Faceți copiilor minori un program strict de reintrat în casa, chiar și pe perioada vacanțelor;
5. Cotrolați-le amicițiile și îndepărtați-i de cercurile vicioase;
6. Repetați-le și demonstrați-le că cei mai buni prieteni în viață le sunteți voi, părinții, deoarece îi iubiți fără limite și condiții;
7. Dacă aveți dubii că copilul dumneavoastră consumă droguri, nu așteptați să-l vedeți în brânci sau la spital, consultați repede experți;
8. Profesori, educatori, învățători, părinți, familie și toți cei care formează oameni, trebuie să știți că: este foarte IMPORTANTĂ IDENTIFICAREA PRECOCE A CONSUMULUI DE SUBSTANȚE numite DROGURI. Supravegheați cu un ochi mai vigilenți elevii/tinerii, iar în cazul în care observați comportamente produse de consumul de droguri, avertizați imediat părinții, familia și psihologul școlii sau medicul de familie, care vă va îndruma ce trebuie să faceți și cum să procedați; Nu trebuie considerată o “vânătoare a celor care se droghează”, ci trebuie avut în vedere că, continuând cu drogurile ÎȘI DISTRUG VIAȚA lor și pe cea a familiilor aparținătoare.
9. Dacă elevul/tânărul/copilul dumneavoastră face uz de droguri/substanțe psihotrope (sunt teste care se pot face în spital), trebuie neapărat ajutat să înceapă dezintoxicarea, mai ales în cazul adolescenților;
10. Adolescența este etapa decisivă a dezvoltării și pentru a-i ajuta pe copiii/tineriii care se droghează, luați legatura cu noi sau cu specialiști. Înainte de a începe dezintoxicarea, tânărul/tânăra/copilul/adolescentul, trebuie motivat în așa fel încât să-și dorească să se dezintoxice. Numai în acest mod se pot obține rezultate foarte bune, iar adolescentul nu este în pericol de a recădea în consum….. Rețineți că cearta, amenințările sau alte metode “grele” nu ajută copilul dumneavoastră, ci dimpotrivă. Ca să determinați copilul să-și dorească dezintoxicarea sau să nu se apuce de consumat droguri, trebuie să discutați și să comunicați cu el în permanență, cu multă iubire și răbdare;
11. Cererea de droguri a crescut în ultimii ani și tinerii încep să se drogheze deja din școlile elementare, așa că îi rugăm pe părinți să discute și să-i învețe pe copiii lor să stea departe de otrava numită droguri.
12. Părinți, de foarte multe ori le cereți copiilor voștri să nu fumeze, însă în același timp voi fumați, dând un exemplu negativ fiilor. Bolile cardiovasculare, pulmonare, etc., sunt produse sau agravate de fumat, iar cine vrea să aleagă cariera sportivă sau canto, trebuie să nu fumeze deloc.

Translator text