Situația reală

situatia realaAdolescența este o vârstă dificilă pentru toate părțile implicate, atât păriți cât și adolescenți. În această etapă apar de cele mai multe ori stări conflictuale, tensionate, comportmanente neobișnuite ale tinerilor care simt nevoia de a-și declara independența, de a pretinde spațiu și libertate pentru cunoașterea, definirea și dezvoltarea propriei personalități.
Este perioada în care părinții simt foarte des ca nu-și mai înteleg copiii, și adolescenții sunt frustrați pentru că nu sunt înteleși de către părinți. Toate aceste schimbări cresc riscul ca părinții să nu observe simptomele consumului de droguri sau alcool, și aceasta din doua cauze:
     1. Unele dintre semne pot foarte usor fi puse pe seama varstei si a comportamentului specific adolescentin (schimbarea brusca a starii de spirit, iritabilitate crescuta, scaderea poftei de mancare, indepartarea de familie).
     2. Imposibilitatea parintilor de a constientiza existenta problemei, permanenta (fara tratament) si gravitatea acesteia. Prima reactie mai mult sau mai putin constienta este de negare. Asa cum si multi dintre dependenti pleaca de la premiza ca lor nu li se poate intampla asa ceva, nu vor deveni dependenti daca iau droguri, la fel si parintilor le vine foarte greu sa accepte ca fiul sau fiica lor, nu numai ca a consumat droguri dar este si dependenta.

Fiți atenți la comportamentul copiilor voștri. Urmări-ți semnele și verificați bănuielile. Nu ezitați să discutați cu ei. E dreptul vostru ca părinți să întrebați și e dreptul lor să fie protejați.

Dependenta este o problema grava cu repercursiuni puternice atat asupra vietii dependentului cat si a persoanelor din jurul sau. Motiv pentru care este foarte important ca parintii sa isi ofere si sa le ofere copiilor lor sansa de a preveni consumul de droguri si de a-l descoperi si trata din faze incipiente atunci cand consumul este initiat.

Dezvoltați o relație deschisă cu copii voștri. Discutați cat mai mult cu ei, pe orice subiect. Invatati-i sa aiba incredere in voi. Spuneti-le si demonstrati-le ca ii veti sprijini mereu. Obtineti astfel doua castiguri importante:
     1. Copii vostri vor discuta cu voi despre droguri, vor fi informati si vor lua deciziile corecte.
     2. Comunicând mereu cu ei, veți observa mai ușor potențialele semne ingrijoratoare.

Translator text